Buitengevelisolatie en energiebesparing

Buitengevelisolatie

Wij zijn expert op het gebied van gepleisterde buitengevelisolatie systemen. In de afgelopen jaren heeft buitengevelisolatie een enorme ontwikkeling gemaakt. Een massief buitengevelisolatie systeem, ook wel BGI, bestaat uit isolatieplaten voor verlijming en /of vernageling op een daadkrachtige ondergrond. Wanneer de ondergrond niet vlak genoeg is, zal deze eerst uitgevlakt moeten worden met een kalk- of cementpleistersysteem.

De isolatie kan bestaan uit brandvertragend gemodificeerd polysysteem EPS, houtvezelisolatie of steenwollamellen. De dikte van de isolatieplaten is afhankelijk van de isolatiewaarde die wordt geëist. Over de aangebrachte mortel of weefsellaag wordt een afwerking aangebracht van gemodificeerd kunststof of mineralen. Door nieuwe technologische ontwikkelingen worden de isolatiewaarden van de systemen beter waardoor de gevel minder in dikte bekleed hoeft te worden.

Als je je woning wilt isoleren dan is het aanbrengen van buitengevelisolatie een van de manieren om dit te realiseren. De energiebesparing varieert, afhankelijk van het type woning van 12-14% in geval van een tussenwoning tot 25-26% in geval van een vrijstaande woning.

De voordelen

Bij het aanbrengen van het buitengevelisolatiemateriaal ondervind je geen overlast binnenshuis, alle werkzaamheden vinden aan de buitengevel van de woning plaats. Een bijkomend voordeel is dat de buitengevel van de woning geheel voorzien wordt van een nieuwe afwerking. Binnen merk je direct de voordelen van je nieuwe buitengevelisolatie. De oppervlaktetemperatuur van de binnenmuur zal stijgen waardoor de muren minder kou uitstralen. Buitengevelisolatie komt daarom direct ten goede aan verbetering van het wooncomfort.

Steeds meer huizen, huizenblokken, appartementencomplexen, kantoorpanden en bedrijfspanden worden voorzien van een extra gevel die vervolgens vaak in moderne kleuren worden afgewerkt. De redenen om voor een extra gevel te kiezen zijn uiteenlopend:

  • Het terugbrengen van het energieverbruik: het aanbrengen van gevelisolatie is een van de meest effectieve manieren om een gevel te isoleren tegen kou en warmte. Dit is duurzaam en geeft extra comfort
  • Het opknappen van een pand: met buitengevelisolatie verberg je scheuren, oud of slecht voegwerk en verschillen tussen oud en nieuw metselwerk. Je voorziet een bestaand pand immers van een extra gevel
  • Het visueel verfraaien van een pand: het aanbrengen van gevelisolatie biedt een architect de kans om een pand, woonblok of zelfs complete straat of wijk een nieuwe uitstraling te geven

Onze rol is zowel adviserend als uitvoerend. Het aanbrengen en afwerken van buitengevelisolatie is aan strikte eisen gebonden. Zo zijn lang niet alle pleisters geschikt om op buitengevels te worden aangebracht, speelt de sterkte van de constructie, met name de wapeningslaag, een rol en is een juiste detaillering van onmiskenbaar belang voor een fraai en duurzaam resultaat. In de praktijk worden wij daarom al in een vroeg stadium bij de realisatie van buitengevelisolatie betrokken. Juist om problemen te voorkomen die nauw verbonden zijn aan een foutieve afwerking of detaillering.

De afweging

De oude buitenmuur verdwijnt geheel achter de nieuwe gevelbekleding. Dat kan een voordeel zijn als de gevel al niet zo fraai meer was. Je huis wordt weer als nieuw. Kies je voor een extra muur? Dan moet je dit wel eerst aanvragen bij de gemeente. In principe gelden strenge eisen voor dit soort renovatieprojecten. De gemeente zal bijvoorbeeld verlangen dat je een minimale isolatiedikte gebruikt zoals vastgelegd in het bouwbesluit.

De buitenkant van de gevel isoleren is een kostbare oplossing maar heeft veel voordelen.

  • Sterke reducering van de energiekosten
  • Milieu vriendelijk
  • Geen koudebruggen
  • Geen ruimteverlies in de woning
  • Stabiel woon- en leefklimaat
  • Minder geluid van buiten
  • Verfraaiing van de gevel

Er zitten ook nadelen aan het kiezen voor buitengevelisolatie:

  • Buitengevelisolatie is duurder dan spouwmuur- en binnengevelisolatie
  • De gevel wordt dikker
  • Er is eventueel een vergunning nodig
  • Het is niet altijd toegestaan (bijvoorbeeld in het geval van rijtjeshuizen)
  • Eventueel onderhoud van de pleisterlaag of het verfsysteem

Subsidies

Heb je een koopwoning waarin je zelf woont? Dan kan de vereniging van eigenaren subsidie aanvragen voor de isolatie van de woning. Van de kosten kun je ongeveer 20% terugkrijgen. Er kan subsidie aangevraagd worden bij de overheid en per gemeente. Voor particulieren bestaan er alleen nog energie-bespaarleningen met aantrekkelijke rentes.